Gezondheid: trend versus fundament | Gezond Kompas

Trend versus fundament

Sep 12, 2022

Ashwagandha, cryotherapie, microdosing, intermitterend vasten, probiotica, shinrin yoku, sound healing, ketogeen dieet, ijsbaden, biofeedback, reiki, CBD olie, superfoods… Bekend met enkele van deze termen? Wat hebben ze met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk gezondheidstrends die een betere gezondheid beloven. En er zit ook zeker waarde in deze interventies, maar je voelt ‘m al aankomen: er is een “maar”.

 

Liever luisteren? Dat kan ook!

 

Op zoek naar de heilige graal

Ik zie veel mensen bezig gaan met de nieuwste trends in gezondheidsland. Immer op zoek naar de heilige graal die ons goed laat voelen, onze klachten verhelpt en ons een beter leven geeft. Als er een pil zou bestaan die ons kon beschermen tegen bijna alle ziekten, dan zouden we die hoogstwaarschijnlijk massaal nemen.

Een pil bestaat er niet, maar er is wel een methode. Toch willen veel mensen er niet aan. Het is niet nieuw en spannend en hip. Ik hoor regelmatig op mijn spreekuur dat ik hen niets nieuws heb verteld, dat ze het eigenlijk wel wisten. Maar toch passen ze deze methode niet toe. Het probleem is namelijk dat deze methode niet zo makkelijk is als dagelijks een pilletje slikken. Deze methode kost tijd en moeite en energie. En daar hebben we blijkbaar geen zin in.

 

“If the foundation isn’t strong, the house won’t last long”

Dus blijven we zoeken naar de heilige graal in de vorm van supplementen, diëten en technologieën. Daar is op zich niets mis mee; alle bovenstaande gezondheidstrends hebben echt wel wat te bieden. Maar ik zie deze interventies als aanvulling, niet als basis. Zie het als het bouwen van je droomhuis. Begin je dan met de schilderijen en zitstoelen uitzoeken of begin je met het voorbereiden van de grond en het heien van palen?

Als je geen goede fundering hebt gelegd, dan blijft je huis niet goed staan. Het houdt het misschien een klein tijdje vol, maar het is geen duurzame bouw en de aftakeling gaat snel. Maar als je een goed fundament hebt, dan staat je huis letterlijk als een huis. En dat geldt ook voor je gezondheid.

 

Een gezonde leefstijl als basis

De heilige graal voor een goede gezondheid is.. drumroll.. je leefstijl. De basisprincipes van een gezonde leefstijl zijn het absolute fundament van jouw gezondheid. Deze dingen staan er in de basisopstelling: goed slapen, regelmatig bewegen, gevarieerd eten, voldoende ontspannen, sociale verbinding en geen middelen gebruiken. Zo simpel is het.

Maar toch ook weer niet, zo blijkt, want we vinden het allemaal heel moeilijk. Zo moeilijk dat we liever ons heil zoeken in een ashwagandha supplement of reiki behandeling. Nogmaals, er is niets mis met deze aanvullende interventies, maar ik probeer je te laten inzien dat deze dingen weinig zoden aan de dijk zetten als je leefstijl in de basis niet op orde is.

Je kunt ashwagandha slikken wat je wilt, maar als jij chronisch slaaptekort hebt zal het je niet helpen aan meer energie. Je kunt probiotica nemen om je microbioom te verbeteren, maar als jij fast food blijft eten zijn je goede bacteriën binnen no-time weer uitgeroeid. Je kunt gaan intermitterend vasten, maar als jij dagelijks teveel stress ervaart loop je extra risico op bijnieruitputting.

Je basisleefstijl is de voorwaarde voor gezondheid. Aanvullende interventies kunnen er nog een schepje bovenop doen. Niet andersom.

 

Begin bij de basis

Als je gitarist wilt worden, begin je ook eerst met akkoorden leren. Zonder die basis wordt een Jimi Hendrix solo spelen geen succes… Ik wil je daarom aanmoedigen om je eerst te gaan focussen op het ontwikkelen van een gezonde leefstijl die bij jou past. De basis onder de knie krijgen. Nogmaals, dat is goed slapen, regelmatig bewegen, gevarieerd eten, voldoende ontspannen, sociale verbinding en geen middelen gebruiken. Dan kan je daarna gaan uitbreiden naar hippe aanvullende maatregelen die net dat extraatje kunnen geven.

Hulp nodig bij het creëren van een gezonde basisleefstijl? Ik help je graag. Begin eens met rondkijken op de blog en het luisteren van de podcast. Daarmee kom je vast al een eindje op weg. Weet ook dat jouw fundament afhankelijk is van wat er zich in jouw lichaam afspeelt. Daarvoor is het essentieel dat je kunt voelen en begrijpen wat je lichaam je vertelt. Vind je dat nog lastig? Dan is mijn online training Body Talk perfect voor je. 

 

Twijfel je of iets een trend is of hoort bij je gezonde basisleefstijl? Laat het me hieronder weten en ik help je verder. 

 

NIEUW: Body Talk

Stel je eens voor dat je niet meer constant moe bent en allerhande lichamelijke klachten hebt die je belemmeren. Stel je voor dat je bruist van de energie en je droomleven kunt leiden. Je gezondheid staat dat heerlijke leven niet meer in de weg, maar is juist de katalysator ervan.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Leer communiceren met je lichaam. Met de online training Body Talk krijg jij de sleutel in handen voor optimale zelfzorg. Wil jij nooit meer onbewust over je grenzen gaan en precies weten wat je lijf nodig heeft om kerngezond te blijven? 

START VANDAAG NOG MET BODY TALK

Meer gezondheid in je mailbox?

Jouw filter in gezondheidsland. Geen spam, alleen waarde. 

Geen zorgen, ik pas geheimhouding ook toe op jouw contactinformatie!