Welke gezondheidsadviezen opvolgen? | Gezond Kompas

Deze vraag schept helderheid

Oct 03, 2022

Gezondheidsland is als een dicht bos waar steeds sneller nieuwe bomen bij worden geplant. En met al die bomen lijk je iets te moeten! Het kan voelen als een doolhof waarvan je niet meer weet of je links of rechts, naar voren of naar achteren moet. Je bent niet de enige. We worden gebombardeerd met goedbedoeld gezondheidsadvies, maar Jantje spreekt Pietje tegen en Ria zegt weer iets heel anders. Hoe weet je nu wat je wel en niet moet doen?

 

Liever luisteren? Dat kan ook!

 

Het doolhof in gezondheidsland

Even een klein inkijkje in het betreffende doolhof. Stel, je wilt gezonder gaan eten en wat meer gaan bewegen. Je doet wat onderzoek op internet en leert een heleboel over voeding en sport. Dan kan het best zijn dat jouw gedachten er vervolgens zo uitzien:

"Paleo, keto of vegan? Je moet plant-based eten want dat is het gezondst, maar je moet ook genoeg vlees eten voor je vitamine B12. Je moet geen pesticiden eten want daar word je later ziek van, maar biologische voeding is duur. Je moet suiker vermijden en niet teveel vet eten. Maar je moet wel voldoende energie en omega’s binnenkrijgen voor je brein. Omega 3, niet 6 want die krijg je al snel teveel binnen. Maar waarom zitten ze dan samen in je boterkuipje? Je moet eiwit eten voor je spieropbouw, maar veel eiwit eten zorgt ook weer voor ontsteking. Je moet vasten, maar je moet ook voldoende en gevarieerd eten. De een zegt wel gezonde tussendoortjes, de ander zegt helemaal geen tussendoortjes. Moet je nou na of voor het eten sporten? Je moet dagelijks bewegen maar je moet ook rustdagen hebben. Je moet krachttraining doen maar na 3 weken heb je pijn in je rug. En van hardlopen krijg je scheenpijn. Moet je dan schoenen met ondersteuning hebben of beter barefoot? En kan je beter in de kou rennen of goed ingepakt? Sporten voor of na je werk? Vroeg opstaan geeft je ruimte voor gezonde ochtendactiviteiten maar je bent nou eenmaal een nachtuiltje. Doen die wisselende diensten nou echt zoveel kwaad? Je moet de zon in voor je lichaamsklok en je vitamine D, maar van zonstraling krijg je ook kanker. Kan ik nou wel of niet in de zon zitten? Ohja, je mag ook niet teveel zitten en je moet genoeg pauzes nemen. Maar de hele dag staan en lopen is weer te belastend. Je moet genoeg ontspannen maar niet met je lievelingsfilm, want dat geeft prikkels. Er zitten gezonde stofjes in rode wijn, maar eigenlijk zou je helemaal geen alcohol moeten drinken. En geen koffie trouwens, want dat is verslavend en dehydrerend. Oh, maar koffie is wel in verband gebracht met hartgezondheid. Moet je het nou wel of niet drinken? Ik weet het allemaal niet meer hoor..."

Ja, ik zou er ook gestresst van worden. Je mag een heleboel niet meer en je moet van alles. En bovendien lijkt niemand op één lijn te zitten. Het is een kluwen aan adviezen en het makkelijkste is om er gewoon niet aan te beginnen. Helaas is dat wat ook vaak gebeurt, omdat het allemaal te ingewikkeld lijkt.

 

De ene vraag die helderheid schept

Ik ga je één vraag voorleggen die het allemaal een stuk overzichtelijker gaat maken. Deze vraag gaat je richting geven, waardoor een heleboel adviezen niet meer of juist wel relevant voor je gaan zijn. Het helpt je schiften in de voorschriften. Laat deze vraag even goed op je inwerken en formuleer het antwoord dat op dit moment het beste bij je past. Het kan namelijk zijn dat je antwoord op den duur veranderd. Daarom is het goed om jezelf deze vraag regelmatig te stellen om te toetsen of je leefstijl nog wel bij jou past.

Stel jezelf deze vraag: Waar optimaliseer je voor?

Een marathonrenner heeft een ander trainings- en voedingsschema dan een sprinter. En een professionele sporter heeft andere doelen en toleranties dan iemand die gezond oud wilt worden. Iemand die dierenwelzijn belangrijk vindt en haar waarden wil naleven zal een ander eetpatroon hebben dan een gepassioneerde worstenmaker. Als je een beginnende woekering wilt bestrijden ga je misschien vasten om je immuunsysteem te ondersteunen. Als je genetisch belast bent voor suikerziekte zal je je juist willen focussen op een stabiele bloedsuikerspiegel.

Dus wat is hetgene dat jij wilt bereiken? In je leven en in je gezondheid? Wat zijn jouw waarden, wensen en behoeftes, en hoe vertalen die zich naar de vraag hierboven? Kortom: waar optimaliseer je voor?

 

Optimaliseren voor jouw waarden, wensen en behoeftes

Als jij helder hebt wat het is waar jij jouw leefstijl voor wilt optimaliseren, dan wordt het ineens een stuk makkelijker om te bepalen of bepaalde gewoonten en interventies daarbij passen. Je weet namelijk beter wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken. Op basis van jouw waarden, wensen en behoeftes kun jij op deze manier een leefstijl vormgeven die bij jou past en die jou ondersteunt in het leven dat je wilt leven. Your life, your health, on your terms.

 

Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in een reactie hieronder!

 

NIEUW: Body Talk

Stel je eens voor dat je niet meer constant moe bent en allerhande lichamelijke klachten hebt die je belemmeren. Stel je voor dat je bruist van de energie en je droomleven kunt leiden. Je gezondheid staat dat heerlijke leven niet meer in de weg, maar is juist de katalysator ervan.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Leer communiceren met je lichaam. Met de online training Body Talk krijg jij de sleutel in handen voor optimale zelfzorg. Wil jij nooit meer onbewust over je grenzen gaan en precies weten wat je lijf nodig heeft om kerngezond te blijven? 

START VANDAAG NOG MET BODY TALK

Meer gezondheid in je mailbox?

Jouw filter in gezondheidsland. Geen spam, alleen waarde. 

Geen zorgen, ik pas geheimhouding ook toe op jouw contactinformatie!