Visie op gezondheid | Dr. Iris Otto | Gezond Kompas

Mijn visie op gezondheid

Aug 20, 2022

Naarmate ik zelf steeds gezonder word, merk ik ook dat mijn enthousiasme over gezondheid zo mogelijk nog groter wordt. Gezondheid. Is. Fantastisch. Niet alleen zijn de vele onderwerpen die erbij horen waanzinnig interessant, gezondheid is ook een fundament voor een waanzinnig leven. Het is absoluut waar dat je met een minder goede gezondheid óók veel uit het leven kan halen - desondanks ben ik ervan overtuigd dat gezondheid je kan beperken of je vleugels kan geven in het leven.

 

Gezondheid is het fundament voor je leven

Wat je ook wilt met je leven, je gezondheid is het fundament waarop jij de rest van je leven kunt bouwen. Duurzame energie en vitaliteit zijn namelijk je voedingsbron voor presteren, voor genieten, voor dromen waarmaken. Ik zie gezondheid daarom als het startpunt voor een goed leven, als de basis voor alle ballen die je in de lucht wilt houden, als de springplank voor je ambitieuze projecten en ondernemingen.

Gezondheid geeft je energie, het geeft je kracht, het geeft je uithoudingsvermogen. Gezondheid geeft je inspiratie, motivatie en creatiekracht. Gezondheid geeft je mogelijkheden, om bijvoorbeeld een bergtop te beklimmen of een sterke presentatie te geven of nieuw leven te creëren. Gezondheid ondersteunt je in het waarmaken van je dromen, wat die ook zijn. Denk je maar eens in hoever je daarmee komt als je elke dag moe op staat versus als je bruisend van de energie door je dag heen danst. Je komt een heel eind op je tandvlees hoor, maar er komt een punt waarop je lichaam aangeeft dat het zo niet langer kan. En dan komen vermoeidheid, pijn, ziekte en gebrek om de hoek kijken. Dat kan behoorlijk beperkend zijn in de manier waarop je eigenlijk je leven zou willen leven, de dingen die je nog zou willen doen en de doelen die je nog zou willen bereiken.

 

Je leefstijl is de sleutel

Niet alle ziekten zijn te voorkomen helaas, maar een overweldigend groot percentage heeft een sterke relatie met leefstijl en is daardoor te beïnvloeden. Dat betekent dat jij een vinger in de pap hebt. Dat is toch fantastisch! Met je leefstijl kun je je gezondheid sturen, en daarmee je levensloop sturen. Je gezondheid en je gedroomde leven zijn niet 100% maakbaar, maar ze zijn wel stuurbaar.

Sommige mensen hebben de opvatting dat een gezonde leefstijl moeilijk, saai of ongezellig is. Ik ben het daar niet mee eens. Voor elke levensstijl zijn er gezonde elementen aan toe te voegen. Niet iedereen hoeft een vegetarische yogi, vroege vogel of ice man te zijn. Kijk vooral wat er bij jou en jouw levensstijl past. Een gezonde leefstijl is niet alleen voeding en beweging, het is ook slaap, ontspanning, verbinding en zingeving. En nog zoveel meer.

✦ Start simpel, start in de basis. Kijk wat jij aan kunt passen in je huidige leefstijl wat al grote effecten mee gaat brengen. Misschien kan je op werkdagen eerder naar bed en zorgen voor ontspannen avonden. Misschien kan je de focus verleggen op groenten in je maaltijden. Misschien kan je na de lunch een wandeling gaan maken. Het hoeft niet heel moeilijk te zijn. Begin klein en maak het jezelf vooral makkelijk.

Het hoeft ook helemaal niet saai te zijn! Experimenteren met nieuwe gerechten of sporten is juist heel enerverend! Een gezonde leefstijl creëeren voor jezelf kan juist voelen als een ontdekkingsreis in je eigen lichaam en gezondheid. Het geeft ontzettend veel voldoening.

En op het idee dat een gezonde leefstijl ongezellig is, omdat je dan bijvoorbeeld geen alcohol drinkt of eerder naar huis gaat, heb ik deze vraag: Wat maakt dat iets of iemand gezellig is? Zit dat ‘m in wat hij eet en drinkt of hoe lang ze blijft, of zit dat ‘m in hoe iemand aanwezig is? Kwaliteit boven kwantiteit, ook hier.

 

Een gezonde leefstijl is een verrijking voor je leven

Een gezonde leefstijl is een verrijking voor je leven. Voor je latere leven, omdat je gezonder oud bent geworden, maar ook voor je leven nu, omdat je je beter voelt en meer betekenis aan je leven kunt geven.

Door gezond te blijven voeg je niet alleen dagen aan het leven toe, maar vooral ook leven aan de dagen. Hoe beter jij je voelt, hoe sterker je bent en hoe meer energie je hebt, hoe meer jij kan doen met je leven. Dat geeft geluk, zingeving en betekenis.

Het moge duidelijk zijn dat ik gezondheid nógal belangrijk vind!

 

Dit is wat gezondheid voor mij betekent:

Gezondheid is voor mij het kunnen stralen van binnen naar buiten. Bruisen van de energie, lekker in m’n vel zitten, en vertrouwen dat ik mijn lichaam ondersteun voor de rest van mijn leven, zodat ik het meeste uit mijn leven kan halen. Zodat ik grootse avonturen kan beleven, ambitieuze doelen kan bereiken, liefdevolle verbinding kan ervaren en mijn dromen waar kan maken. Leven met een grote L. Gezondheid is voor mij dus het fundament van het kunnen leven van mijn mooiste leven en het kunnen laten stralen van mijn licht.

Dat was in het kort mijn visie op hoe gezondheid je leven ondersteunt. Nu ben ik natuurlijk ook heel benieuwd naar hoe jij hier over denkt. Laat je het me weten? Dat kan via een reactie hieronder of via een DM op Instagram.

 

Luister deze blog als podcast: 

 

 

NIEUW: Body Talk

Stel je eens voor dat je niet meer constant moe bent en allerhande lichamelijke klachten hebt die je belemmeren. Stel je voor dat je bruist van de energie en je droomleven kunt leiden. Je gezondheid staat dat heerlijke leven niet meer in de weg, maar is juist de katalysator ervan.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Leer communiceren met je lichaam. Met de online training Body Talk krijg jij de sleutel in handen voor optimale zelfzorg. Wil jij nooit meer onbewust over je grenzen gaan en precies weten wat je lijf nodig heeft om kerngezond te blijven? 

START VANDAAG NOG MET BODY TALK

Meer gezondheid in je mailbox?

Jouw filter in gezondheidsland. Geen spam, alleen waarde. 

Geen zorgen, ik pas geheimhouding ook toe op jouw contactinformatie!