Leer luisteren naar je lichaam | Gezond Kompas | Body Talk

Leer luisteren naar je lichaam

Mar 27, 2023

De week na thuiskomst van mijn remote werken avontuur ging ik direct weer vol gas. Sporten, spreekuur, coaching, sociaal en natuurlijk de lancering van Body Talk. De eerste dagen zat ik heerlijk in m’n vel en barstte ik van de energie. Jetlag reset geslaagd. Maar na twee extra intensieve dagen was de pot op. Ik voelde het aan allerhande kleine klachten, zoals hoofdpijn, futloosheid en pijntjes. This was my body telling me that it needed something else than I was giving it.

Wat we dan vaak doen is… doorgaan. Doorgaan met wat we aan het doen waren, op dezelfde manier als dat we het aan het doen waren. Zelfzorg komt nu even niet zo goed uit. Herkenbaar?

 

Je kunt deze blog ook als podcast beluisteren:

 

Je lichaam stribbelt wel tegen hoor, reken daar maar op. De een merkt het aan migraine-aanvallen, de ander aan een onrustige huid. Of aan een opgeblazen buik, een bursa ontsteking, die oude blessure die weer opspeelt. Zoetbehoefte, zware benen, zeurende pijntjes… Het zijn allemaal signalen. Signalen van je lichaam dat het uit balans is.

Signalen en symptomen zijn de manier van je lichaam om met jou te communiceren. Je lichaam probeert je iets te vertellen. Het probeert je te vertellen dat wat je je lichaam nu geeft, niet hetgene is wat het nodig heeft om weer in balans te komen en te blijven. Ga je zo door, dan worden kleine disbalansen grote disbalansen. Signalen worden klachten, klachten worden ziekte.

Je lichaam geeft je de hele dag door signalen die jij kunt gebruiken om goed voor jezelf te zorgen. Subtiele prikkels van binnenuit die je sturing kunnen geven. Echter zijn we met onze aandacht veel naar buiten gericht, en overschreeuwen de prikkels van buitenaf het gefluister vanuit je lichaam. Oftewel: we horen het niet.

Of we horen het wel, maar we willen het niet horen. Hoe vaak heb jij wel niet gedacht als je moest plassen: "Oh, dit komt even helemaal niet goed uit?" In de tijd dat ik nog regelmatig op de OK te vinden was, werd er bijna dagelijks grappend gezegd dat we zelf ook wel een katheter wilden tijdens het opereren.

Het is makkelijk om die eerste subtiele signalen te negeren en andere dingen prioriteit te geven. Totdat subtiele signalen schreeuwende signalen worden. Vervelende klachten die we wel móeten opmerken. Dan horen we het misschien wel, maar dan is het alsnog een uitdaging om te begrijpen wat ze betekenen. Wat betekent het dat je de ene dag verstopt zit en de andere dag moet rennen naar de wc? Wat betekent het als je 8 maanden per jaar verkouden bent? Wat betekent het als jouw energielevel schommelt tussen ‘heel erg moe’ en ‘doodop’?

Een dokter kan er een diagnose op plakken. Irritable Bowel Syndrome. Idiopathische rhinitis. Chronisch Vermoeidsheid Syndroom. Burn-out. Een label dat het klachtenbeeld omschrijft en waar wellicht een behandeling bij hoort. Maar dat is niet voldoende. Je geeft namelijk geen gehoor aan wat er zich onder de oppervlakte afspeelt.

Hoor je het wel, maar luister je ook?

Ja, klachten zijn vervelend. En het is makkelijk om een pilletje te slikken waarmee het weg lijkt te gaan. Maar weet je, daarmee los je het probleem niet op. Ik noem het dweilen met de kraan open. De factoren die ervoor hebben gezorgd dat jouw lichaam in een disbalans is gekomen (waardoor je klachten zijn ontstaan), die blijven in stand. Die blijven de disbalans voeden. De klacht is een signaal daarvan. 

Wat je wilt is géén pleister, maar een duurzame manier van zelfzorg.

Hoe jij je lichaam en geest behandelt op dagelijkse basis wordt gereflecteerd in hoe je je nu voelt en hoe je je latere leven zult doorbrengen. Je hoeft niet perse minder te doen, je moet het vooral anders gaan doen. Zelfzorg is het fundament waarop je je leven en levensstijl bouwt. Geef jezelf wat je nodig hebt, en je zult floreren! Je lichaam helpt je, steunt je, draagt je. Ook al voelt het soms alsof het je droomleven in de weg staat.

Ik nodig je uit om je klachten niet als vervelende levensverpesters te zien, maar als waardevolle informatie. Informatie waarmee jij je lichaam leert kennen. De werking ervan, de behoeftes, de grenzen, de mogelijkheden. Informatie waarmee jij leert hoe je je lichaam optimaal in balans kunt houden. Waarmee je niet alleen klachten en ziekte (grotendeels) voorkomt, maar je echt kunt opbloeien.

Niet meer nèt je hoofd boven water houden. Niet meer je afvragen hoe het kan dat je nog overeind staat. Niet meer accepteren dat vervelende klachten nou eenmaal bij het leven horen. Maar bruisen van de energie. Energie voor het leven!

Leer luisteren naar je lichaam. Leer communiceren met je lichaam.

  • Leer voelen wat je lichaam je vertelt.
  • Leer begrijpen wat je lichaam bedoelt.
  • Leer respecteren wat je lichaam nodig heeft.

Dat zijn superpowers waarmee jij meester wordt over je gezondheid en vitaliteit.

Hoe? Daar help ik je graag mee. Met mijn online training Body Talk krijg jij alle kennis, tools en vaardigheden die je nodig hebt om levenslang goed voor jezelf te kunnen zorgen. Het is een investering die zich de rest van je leven terug betaalt. En dat voor minder dan één consult met een integraal arts.

Start vandaag nog met Body Talk.

 

NIEUW: Body Talk

Stel je eens voor dat je niet meer constant moe bent en allerhande lichamelijke klachten hebt die je belemmeren. Stel je voor dat je bruist van de energie en je droomleven kunt leiden. Je gezondheid staat dat heerlijke leven niet meer in de weg, maar is juist de katalysator ervan.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Leer communiceren met je lichaam. Met de online training Body Talk krijg jij de sleutel in handen voor optimale zelfzorg. Wil jij nooit meer onbewust over je grenzen gaan en precies weten wat je lijf nodig heeft om kerngezond te blijven? 

START VANDAAG NOG MET BODY TALK

Meer gezondheid in je mailbox?

Jouw filter in gezondheidsland. Geen spam, alleen waarde. 

Geen zorgen, ik pas geheimhouding ook toe op jouw contactinformatie!